Rhododendron

Det finnes både eviggrønne og løvfellende sorter. Mest brukt er de eviggrønne. Rhododendron må vokse i kalkfattig  (pH under 7, gjerne rundt 5), lett, luftig og varm jord. . Siden planten har grunt rotnett så må jorda holde godt på fuktigheten, men den skal ikke ha våt jord.

Det grunne rotnettet gjør at planten må gjødsles forsiktig. Den er lite gjødselkrevende, og liker ikke kalk. Bruk Rhododendron gjødsel eller klorfri fullgjødsel. For å bedre blomstringen er det greit å gi litt ammoniumsulfat på våren, eller spesialgjødsel for Rhododendron.

Skal en prøve Rhododendron i Nord-Norge, så bør en velge en lun vokseplass med godt snødekke. Siden planten er eviggrønn så er den utsatt for uttørking av sol og vind på ettervinteren/våren dersom telen er i bakken og planten er uten snødekke. Det kan derfor være lurt å dekke planten på denne tiden med strie/fiberduk (ikke plast) til telen er ute av bakken og planterøttene kan ta opp vann.

Rhododendron skal plantes grunt, Jordklumpen skal akkurat komme under jordoverflaten. Bruk gjerne Rhododendronjord, naturtorv eller bland godt med barnåler i plantejorda.

Rhododendron krever ingen beskjæring. Fjern kun døde og knekte greiner. Visne blomster og frøstander bør fjernes.

Planten er lite utsatt for sjukdom, men kan få jernmangel dersom jorda er for kalkrik. Dette viser seg ofte som gule blad i toppen med grønne bladnerver. For å avhjelpe dette kan en gi litt jernsulfat.

 

Noen sorter som er prøvd med godt resultat flere steder i Nord-Norge:

Rhododendron catawbiense `Grandiflorum` H6. Store lilla blomster

Rhododendron catawbiense `Nova Zembla`H6. Store røde blomster.

Rhododendron `Cunninghams White` H6-7. Hvite blomster med gule prikker.

 

Rhododendron repens hybrider (lave sorter)

`Baden Baden`H7, Mørkerøde blomster, noe vridde blad

`Scarlet Wonder`H6-7. Røde blomster.