Klematis

Clematis er en stor planteslekt med over 230 arter og et stort antall sorter. De fleste er vedaktige klatreplanter, men noen regnes som stauder.

De storblomstrete sortene krever godt klima og gode vokseplasser, men småblomstrete sorter som Alpeklematis, Clematis alpina og Gullklematis, Clematis tangutica, er mere nøysomme og passer derfor godt for nord-norske hager.

Klematis er en klatreplante som lett klatrer på andre trær og busker, men helst på en pergola, espalje eller netting.

Klematis virker helt død om våren. Den kan være noe sen med å vise livstegn, men ikke fortvil!  For av de tilsynelatende visne og inntørka greinene så kommer det grønne skudd, og snart står den i full blomst. Vær derfor forsiktig med beskjæring. I  Nord-Norge så er det ikke nødvendig med så ofte tilbakebeskjæring, men en forsiktig uttynning kan foretas etter blomstring.

Alpeklematis finnes i blå, lilla, rosa, rød og rødfiolett blomster. Disse har hardførhet H 6-8. Sortene blomstrer svært tidlig, fra slutten av mai på de tidligste stedene og ut over sommeren.

Alpeklematis stiller små krav til vokseplass, men må plantes 10 cm ned i bakken i en godt drenert jord, gjerne iblandet kugjødselkompost. Den kan plantes både i sol og skygge. Plantes den på en varm og solrik plass så er det gunstig med litt bunndekke over rota.

Gullklematis hører med til de mest hardføre klematisene. Den blomstrer på årsskudd med gule, åpne klokkeformede blomster som sitter enkeltvis på lange stilker. Den er noe seinere enn alpeklematis. Gullklematis får etter blomstring fine og dekorative silkeglinsende bustehoder som sitter på hele vinteren.

Den stelles og beskjæres som Alpeklematis, men år om annet så er det nødvendig med en utrenskning av gamle ranker.

Gullklematis er ikke gjødselkrevende, og skal derfor ikke ha mye gjødsel. Det er bedre å gi den litt kompost år om annet.

Etter planting må en ha noe tålmodighet, det tar et gjerne et par år før den kommer riktig i gang.