Mai

Nå er det vel snøfritt de fleste steder slik at man virkelig kan sette i gang å planlegge. Husker du hvordan hagen din så ut i fjor? Var det noe som manglet? Noe du har for mye av? Pass på å bruke denne måneden til å kos deg med at hagen våkner til liv – forhåpentligvis i en skinnende vårsol.


Rydding og luking

Er det EN gang i året det er hyggelig å luke – så må det være nettopp om våren. Pass på å fjerne alt synlig ugras nå – så sparer du deg for mye arbeid senere på sommeren.

 

Planlegging

Sett deg ned å tenk på hvordan du har lyst til å ha det i uterommet. På våre sider her har vi lagt ut en del stauder som egner seg godt her i Nord-Norge og du kan sitte i ro og fred hjemme i stuen og planlegge hagen. Vi har også lagt ut busker og trær på websidene som du kan lese om å se om kan passe i din hagen. Vi gjør oppmerksom på at vi på hagesenteret og et stort og rikt utvalg på flere planter, også hageroser, bærbusker etc.

Har du tenkt å gjøre et enda større løft som å legge belegningstein i hagen, eller kanskje mure opp en ny mur?. Ta kontakt med oss for pristilbud.

 

 

Utplanting av planter

Når telen har gått så kan busker, trær og stauder plantes ut.  Er du usikker på hvilke planter som kan passe hos deg så ikke nøl med å ta kontakt med oss. Når det gjelder stauder (flerårige blomster) har vi et godt merket system hos oss slik at du lett kan finne ut hvilke stauder som blomstrer om våren, sommeren, høsten og hvilke som passer i steinbed. Og vi har et stort utvalg.

 

 

 

Planting i potter

Ennå er utetemperaturen svært skiftende slik at det kan være skummelt å starte opp utplanting av sommerblomster. Men Stemor, Thuja, løkblomster, Diascia og ranunkler tåler litt kulde. Først når nattetemperaturen er over +5 C° kan du begynne å plante ut de andre sommerblomstene. Hvis du velger å plante ut mens det ennå er fare for frost, må du sette krukkene på et lunt sted om natten.

 

 

 

 

Gjødsling

Du kan allerede nå gjødsle blomsterbed slik at de plantene som er der fra før kan sette litt fart. En koselig jobb som helst bør gjøres i regnvær. Ellers bør du vanne når du har gjødslet.

 

 

Beskjæring

Det er ennå ikke for sent å beskjære. Se vår side om ”Tips om beskjæring

En tommelfingerregel er at når bjørka har fått museører kan rosebuskene beskjæres.

 

 

Plen

Plener med mye uønsket mose behandles med mosefjerner om våren. Annen hver vår er det nødvendig å kalke, gjerne på det siste snølaget om våren. Rak plenen hver vår for å fjerne løv og rusk. Rak gjerne så dypt at rivetennene river med seg mose og døde plantedeler fra året før. Dette stimulerer gressveksten ved at det kommer luft til planterøttene. Husk også å gjødsle, gjerne i forbindelse med vanning for å unngå sviskader. Dryss ny og frisk finsmuldret torv- og sandblanding i et tynt lag over hele plenen. Dette kalles å toppdresse plenen. Deretter rakes toppdressingen godt ned til planterøttene før det vannes slik at gressbladene skylles. Toppdressing forbedrer veksten i dårlig jord.

Torvtak

Nå er det også tid for å rake og gjødsle torvtaket. Om det er 3 – 4 år siden du har kalket så kan du med fordel gjøre dette nå. Få bort dødt gress som ligger å kveler nye spirer. Raking gir luft og lys og dermed tidligere og jevnere spiring. Etter raking så gjødsles det. Blir det tørt så må det vannes. Se ellers stell av torvtak på våre hjemmesider.