Hagehortensia

Hortensia er en nydelig plante som også kan være et innslag i den Nord-Norske hagen.

Vi opplever det som om at dette er sommerens ”juletre” – og at det er stor pågang på våre hagesentre når disse plantene ankommer.

Vi får også mange spørsmål om planten – og her kommer noen råd og tips om Hagehortensia.

Blå eller rosa blomster

Hortensia reagerer på pH-verdien i jorda og derfor kan en oppleve at blomsten skifter farge. Dyrkes planten ved lav pH vil blomsterfargen bli blå eller lilla. Dyrkes planten i en alkalisk jord med høy pH vil blomsterfargen bli rød eller rosa. Det er bare de hvite sortene som ikke skifter farge uansett surhetsgrad i jorda. Vil du bevare dine blå hortensiaer må de derfor ha næring som for surjordsplanter.

Planting:

De største Hortensiaene leveres i store potter med en ”grind” som støtter opp planten. Ved ompotting så kan du beholde støtten ved å skjære ut bunnen av potten som planten kommer i – og så planten med grind over i ny potte – eller i bed.

Plassering:

Hortensia ønsker sol og delvis skygge i fuktig, veldrenert jord.  Sett den på et lunt sted – og pass på at den får nok vann gjennom hele sesongen. På dager med sterk sol bør planten få litt skygge.

Stell og gjødsling:

Planten tåler ikke å tørke ut. Benytt gjerne gjødsel for surjordsplanter for å sikre god næring til jorden.

Beskjæring:

Blomstene varer gjerne i opptil 2 måneder. Ny knopp settes året før de blomstrer – så pass på at du ikke beskjærer for sent – da mister du blomstringen påfølgende sesong. SÅ husk – beskjæring rett etter avblomstring.

Overvintring:

Hagehortensia er ikke så hardfør at den vil klare seg ute gjennom vinteren her i Nord-Norge. Du kan gjøre et forsøk med å oppbevares inne i en krukke og settes i en kald kjeller eller i et kjølerom om vinteren. Gi de litt vann av og til. Igjen, det er viktig at planten ble beskjært rett etter blomstring – hvis ikke vil den ikke blomstre året etter.