September

Erika og andre lyngplanter hører høsten til. Den står flott i bed, krukker og kasser til langt ut på vinteren. Husk at ennå blomstrer mange flotte høstblomstrende stauder som du kan pynte inne med.

Husk også på at du nå må få kjøpt inn løk hvis du vil ha tulipaner og andre løkblomster i hagen til våren! Se egen side for

legging av løk.

Andre hagetips for september

  • Innhøsting av frukt og fjerning av sommerblomster som ikke er pene mer, er noen av oppgavene for september måned.
  • Formering og deling av planter: Du kan lett formere alle planter som sprer seg med utløpere: Jordbær, Ajuga reptans (Krypjonsokkoll), Peppermynte og andre myntesorter m. fl. ved å skjære av utløperne og plante disse. Mange utløpere har allerede utviklet rotanlegg, og disse er etter vår erfaring de som lettest roter seg.   Mange vår- og sommerblomstrende stauder som nå forlengst er avblomstret, kan med fordel deles eller flyttes. Vær forsiktig med rotsystemet. Røttene til f.eks Hosta (bladlilje) får du lettest opp med greip, mens en spade vil kutte over rotsystemet.
  • Rosene lar du være i fred nå. Forbered vinterbeskyttelse ved å kjøpe inn næringsrik jord som skal spas ca.20 cm oppover planten senere i høst.
  • Skriv gjerne også ned hvilke samplantinger som fungerte for å spare tid på planlegging for neste års planteinnkjøp.
  • Kjøkkenhagen: Det er lurt å merke – enten med merkepinner i jorda eller ved å tegne et grovt kart over kjøkkenhagen – hva du dyrket hvor og når avlingen ble tatt opp, slik at du kan ‘rotere grønnsakene’ neste år og ikke dyrker det samme på samme sted. Notér også hva som ga god avling, og bestill frø av favorittsortene til vinteren.
  • Urter kan fremdeles samles inn, men til tørking må du velge ny vekst og ikke eldre stilker med blomst o.l. – urter er best før de blomstrer. Urter du har mye av tørkes i ovn ved lav varme, ca. 40 grader i en times tid (små plantedeler). Oppbevar urtene deretter i tette og mørke glass. Naturlig lufttørking gir best resultat, men tar tid. Bergamot, eller Hestemynte som den også kalles (Monarda didyma) er smakstilsetningen som brukes i Earl Grey te, den er fin å tørke selv (blader og blomst benyttes) og blande i sort te.
  • Jordbæråkeren: Fjerne mugne bær og syke planter umiddelbart. Plantene bør byttes ut hvert 4-5. år, så ta vare på de flotteste utløperne og skift ut morplantene med disse. Dette er fint å gjøre når årets avling er over.
  • Bringebærbuskene skjæres ned når avlingen er innhøstet. Fjerne de eldste grenene helt ved bakken.
  • Plen: Det er en fordel å fjerne løv om høsten da dette sparer arbeid til våren samt at det er sunt for plenen.
  • Annet: Du kan fremdeles klippe vintergrønne hekker. Løvfellende hekker kan også stusses nå.
  • Hold øye med komposten. Vend den etter hvert som du tilsetter nytt materiale. Pass på at den er fuktig nok og ikke tørker ut. Dekk kaldkomposten til med plate, presenning eller liknende.