Juni

Trær bør plantes nå.

De kan også plantes om høsten men det er jo mer hyggelig å gjøre denne jobben om våren  Nå er de fremdeles er i dvale og vil ikke blir så forstyrret av omplanting som senere på sommeren.

Forberedelse til planting av busker og trær

Sjekk at du har valgt rett busk til rett plass. Tåler det sol, skygge, skal det være lunt eller fuktig. Sjekk også planteavstand slik at de ikke blir plantet for tett – eller omvendt. Planten skal være gjennomvannet før utplanting. Sett hele buska i en bøtte med vann i minst en halvtime før utplanting – vann også ovenfra slik at hele roten blir gjennomvætet.

  1.  Løs opp jorden på plantestedet – lag en god drenering. Har du leirholdig jord bør du blande inn kompostjord for å få den mer luftig og porøs.
  2.  Fjern røtter og store steiner fra plantestedet.
  3.  Nå kan du fjerne potten, luft røtter slik at du stimulerer til ny rotvekst.
  4. Er jorden tørr kan du også vanne plantestedet.
  5. Sett busken på plass og sjekk at den står rett før du fyller igjen med jord. Trykk rundt busken slik at det ikke blir luftlommer i jorden. Bland gjerne inn gjødsel i jorden ved planting.
  6.  Nå står det bare igjen å vanne – vann godt rundt planten og gjerne i flere omganger.

 

Sommerblomster

I følge boka kan du plante ut sommerblomster og småplanter etter 10. juni . Men hvem vil vente så lenge? For det første så finnes det sommerblomster slik som Stemor, Verbena og Senetti som tåler en uværsdag eller to. Velger du å handle inn de som gjerne vil ha litt bedre temperatur før det er blitt trygt å plante ut – så kan du berge de ved å få plantene inn under tak kalde og hustrige dager. De kan også dekkes til med en tynn fiberduk for å holde varmen.

Nyttehagen

Er jorda varm nok kan du starte med å så. Bearbeid jorden først hvis du ikke gjorde det i høst. Så salat, kål, reddiker o.l. og dekk til med beskyttende tynn vekstduk (hvit fiberduk) etterpå.

Blomsterbed

Stauder fra i fjor kan du klippe helt ned  slik at bedene ser pene og ryddige ut. Du kan så ettårige blomster utendørs nå. Om du har dekket til rosene så ikke fjern det beskyttende dekket for tidlig da sol og vind kan være tøff tidlig i mai/juni! Rosene kan beskjæres når bjørka har museører, det samme gjelder mange prydbusker. Mange Rhododendron går dukken pga vannmangel om våren – vann de godt! Det samme gjelder bartrær, spesielt yngre trær er utsatte.